14 jul 2022
Anticonceptie
Een bekende vorm vananticonceptieis het condoom. Het condoom beschermt zowel tegen zwangerschap als tegen een soa. Welke soort anticonceptiehet best bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt.In deze blog vertellen we je alles over het condoom voor mannen.
Spring snel naar:
- Wat is een condoom?
- Hoe werkt hetcondoom?
- Hoe gebruik je het condoom?
- Hoe betrouwbaar is het condoom?
- Bijwerkingen van het condoom
- De voor- en nadelen van het condoom
Wat is een condoom?
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past. Er is ook eenvrouwencondoom.
Hoe werkt het condoom?
Als je tijdens de seks een condoom draagt, vangt het condoom bij het klaarkomen het sperma op. Hierdoor komt er geen zaad in de vagina, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. Daarnaast komt de penis niet in de vagina, anus of mond van degene met wie je vrijt. Daardoor zijn jullie beiden beschermd tegen de meestesoa’s.
Hoe gebruik je het condoom?
- Wist je dat een condoom over de datum kon gaan? Check daarom altijd voor gebruik even de houdbaarheidsdatum op het pakje!
- Doe het condoom pas om de penis als hij stijf is.
- Scheur voorzichtig het pakje open. Let op met scherpe nagels of een schaar: daardoor kan het condoom kapot gaan.
- Het condoom zit opgerold in het pakje. Zorg dat je het condoom zo vast pakt dat het naar buiten kan afrollen.
- Knijp met één hand het topje dicht, zodat hier genoeg ruimte blijft om het sperma in op te vangen. Rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af over de penis.
- Als de man is klaargekomen, trekt hij de penis terug voordat deze slap wordt. Houd de rand van het condoom vast bij het terugtrekken, zodat het condoom niet afglijdt.
- Gooi het condoom na gebruik in de vuilnisbak en was je handen. Je kunt een condoom maar één keer gebruiken.
Je kunt een condoom samen met glijmiddel gebruiken. Gebruik dan wel glijmiddel op basis van water of siliconen. Gebruik geen vaseline of olie, want dan kan het rubber van het condoom scheuren. Doe het glijmiddel op de buitenkant van het condoom, als het over de penis heen zit.
Hoe betrouwbaar is het condoom?
Het condoom is erg betrouwbaar, tenminste als je het goed gebruikt. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van het condoom heel klein is: van de duizend paren die het condoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar twintig vrouwen toch zwanger. Als je het condoomnietgoed gebruikt, is de kans op zwangerschap vele malen groter; namelijk 180 vrouwen van de duizend paren.
Je kunt natuurlijk naast het gebruik van het condoom ook een andervoorbehoedsmiddelgebruiken, om zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld deanticonceptiepil, hethormoonstaafjeof hetspiraaltje. Zo verminder je de kans om zwanger te worden.
Bijwerkingen van het condoom
Het condoom heeft weinig bijwerkingen. Let wel op als jij of je partner een allergie heeft tegen rubber. De penis of vagina kan hierdoor een allergische reactie krijgen met jeuk, roodheid en pijnlijkheid tot gevolg. Kies in dat geval voor een latex-vrije variant óf hetvrouwencondoom, dat is gemaakt van plastic.
De voor- en nadelen van het condoom
Het condoom heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op.
De voordelen van het condoom:
- Het beschermt tegen zwangerschap én tegensoa’s;
- je kunt het gemakkelijk zelf kopen bij de supermarkt, apotheek, drogist of online.
De nadelen van het condoom:
- Je moet er elke keer bij de seks aan denken én het ook bij je hebben;
- je moet even stoppen met vrijen om het condoom om te doen;
- als het condoom niet goed wordt omgedaan, kan het scheuren, knappen of afglijden waardoor je niet goed beschermd bent;
- mogelijk voel je iets minder tijdens het vrijen (met name mannen).
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onzedichtstbijzijnde locatie.